Waarom bouwt SVP compact?

 

Het wonen in de stad is in trek, niet alleen vanwege de werkgelegenheid maar ook het aanbod van stedelijke voorzieningen speelt een rol. Door de druk op de woningmarkt stijgt de vierkante meterprijs snel: met 8,4% in alleen al één jaar tijd. De crisis op de woningmarkt is voorbij, maar we zijn de volgende crisis in gesprint. Die van schaarste aan woningen, betaalbaar en voor de starter of kleinere huishoudens.

Wij zien dit vraagstuk en onze handen jeuken om iets te doen. Dat hebben wij dan ook gedaan. Een goed voorbeeld is de Werkfabriek in Almere. Voor het ontwerp zijn twee belangrijke uitgangspunten gesteld; het aanbieden van woningen tegen lage huurkosten (beduidend lager dan de maximale sociale huur) zonder in te leveren op kwaliteit en uitstraling.
De combinatie van deze beiden ambities was een complexe ontwerpopgave. Tijdens een driedaagse intensieve ‘pressure cooker’ met de opdrachtgevers Dura Vermeer en Ymere maar ook met de gemeente Almere is de basis gelegd voor het compacte plan inclusief bouw- en exploitatieramingen. Een slimme organisatie van het programma en toevoegen van een aantal grotere en duurdere woningen op de kop waardoor een grotere mix ontstond bleken de sleutel te zijn. De hoge kwaliteit in uitstraling is bereikt door een combinatie van twee soorten metselwerk toe te passen en het werken met reliëf in de gevel. Dit maakt de gevels interessant en straalt luxe en vakmanschap uit.

Compact ontwerpen biedt kansen voor huurders maar zeker ook voor ons, in samenwerkingen en ontwerp. Juist daarom bouwen wij graag op een compacte manier.

Lees hier meer over dit compact gebouwde project.