Centrum De Groote Wielen

30
Aug
2024

Het is World Water Week! Daarom zetten we ons project Centrum De Groote Wielen in de spotlights. Want in de gebiedsontwikkeling van dit nieuwe (winkel)centrum in ’s-Hertogenbosch speelt water één van de hoofdrollen.

Het centrumplan heeft een prominente plek aan de watermachine; een uniek systeem om al het regenwater in de wijk vast te houden en te bergen. In ons plan zijn de sterke binding met het water, de kwaliteiten van het polder- en rivierenlandschap en het verleden van forten en de Zuidwaterlinie verankert in een duurzaam landschappelijk raamwerk met een uitgesproken karakter. Het raamwerk legt sterke verbindingen met de wijk en biedt ruimte voor activiteiten in en aan het water. Het hele centrum is groen, klimaatadaptief en toekomstbestendig ontwikkeld waarbij ook sterk is ingestoken op sociale duurzaamheid. Binnen het raamwerk liggen verschillende deelgebieden met ieder een eigen sfeer en karakter. In Centrum De Groote Wielen is onder meer ruimte voor wonen, winkelen en recreëren.

In het centrum beleef je groen, water en het aangrenzende landschap waardoor bewegen wordt gestimuleerd en je elkaar ontmoet. Als verrassing ligt een deel van het winkelprogramma onder het opgetilde Waterpark wat een bijzondere vorm van dubbelgebruik oplevert. Het pad door het park heeft sporttoestellen en is onderdeel van het rondje Groote Wielenplas om lekker te wandelen of fietsen. Zo is een gezonde, prettige leefomgeving gecreëerd voor inwoners en bezoekers.

In opdracht van de Gemeente 's-Hertogenbosch maakten SVP Architectuur en Stedenbouw en OKRA landscape architects voor het centrumgebied het masterplan, het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan. Daarnaast zijn we supervisor in het kwaliteitsteam.

Ontwikkelaars:

AM Gebiedsontwikkeling

Rialto Vastgoedontwikkeling

Heijmans Vastgoed

Download het bestand
worldwaterweek watermachine water centrumdegrootewielen gebiedsontwikkeling