De beste school op de beste plek

4
Oct
2024

‘Schoolvoorbeeld’ is een onderzoek van de Gemeente Groningen dat antwoord moet geven op de vraag hoe de beste schoolgebouwen op de beste plek kunnen komen. Dat onderzoek doen ze samen met architecten, stedenbouwers, beleidsmakers, schoolbesturen, leerkrachten én leerlingen. SVP Architectuur en Stedenbouw is een van de bureaus die gevraagd is nieuwe verbindingen tussen onderwijs en de omgeving te onderzoeken. En als ervaren en bovendien nieuwsgierige scholenbouwers doen we hier natuurlijk graag aan mee.

Tijdens drie bijeenkomsten delen de bureaus hun bevindingen met elkaar en de gemeente. Dit keer was de inspirerende sessie met de gemeente en verschillende collegabureaus bij ons kantoor in Amersfoort. De leidende vraag was wat een schoolgebouw kan betekenen voor de stad en wat de stad kan betekenen voor een school. Want een school is veel meer dan een gebouw om te leren. Het gaat ook om vrienden maken, ontspannen en bewegen. En wat gebeurt er na schooltijd in het pand? Is er ruimte voor andere functies zoals kinderopvang of een bibliotheek? Het onderzoek wordt te zijner tijd gepresenteerd in een boek.

'Schoolvoorbeeld’ is een initiatief van de gemeente Groningen, samen met KAW architecten en De Zwarte Hond. Met de uitkomsten van dit onderzoek willen ze de nieuw- en verbouw van scholen zo goed mogelijk uitvoeren.

In samenwerking met: Frencken Scholl Architecten, BRIQUE Architecten, BDG Architecten , Studio Nuy van Noort, Korteknie Stuhlmacher Architecten

Download het bestand
onderwijs school scholen onderzoek groningen