In 2021 maakten wij een ontwerp voor de nieuwbouw van het VMBO Trivium College in Amersfoort. We werkten hierbij samen met SMT Bouw & Vastgoed, Van Delft Groep, DWA en Raadgevend Ingenieursburo van Nunen. Helaas hebben we niet gewonnen, maar delen ons ontwerp graag.
Het onderwijs van het Trivium College is er op gericht dat leerlingen zichzelf ontwikkelen en dat ze actief en gedifferentieerd kunnen leren. Naast ruimte voor eigenheid en veiligheid is ook de verbinding tussen vakgebieden en elkaar belangrijk. Ons duurzame ontwerp draagt daar aan bij, onder meer doordat er veel verschillende plekken zijn met elk een eigen sfeer. Zo is er onder meer plek voor ontmoeting, onderwijs, sport en om rustig zelfstandig te werken.
Een hoofdrol is weggelegd voor de ‘Bazaar’; een centrale, levendige ontmoetingsstraat die alle verschillende onderwijsruimten verbindt en op verschillende ma¬nieren kan worden gebruikt. Naast actieve werkplekken zijn er rustige plekken; om even met iemand af te spreken, zelf¬standig te werken of om je even terug te trekken. Direct aan de Bazaar ligt ook de grote tribunetrap die ook meerdere functies heeft. De tribunetrap verbindt twee bouwlagen met elkaar, wordt gebruikt tijdens voorstellingen en presentaties en je kunt er lekker zitten.
De praktijklokalen op de begane grondvloer hebben elk een eigen herkenbare sfeer, inrichting en uitstraling. Er zijn zo min mogelijk fysieke scheidingen om leerlingen uit te dagen van elkaar te leren. Op de verdieping zijn de verschillende studiegebieden met instructieruimtes.
De school krijgt een parkachtig groen plein met onder andere hergebruikte betonnen zitelementen. Op het terrein is uiteraard ruimte voor diverse sportvoorzieningen zoals een pannaveld, een door leerlingen geschilderd basketbalveld en een klimmuur op de gevel van de sporthal.
Het herkenbare gebouw heeft door verschillende stroken geprofileerde, hergebruikte plaat een gedifferentieerd en dynamisch beeld. Door de glaspuien zijn de leerlingen goed zichtbaar. Ook de producten die ze maken worden ’s avonds zichtbaar door grote projecties op de gevel.
Ons ontwerp heeft een flexibele indeling die kan worden aangepast, bijvoorbeeld wanneer de onderwijsvisie in de toekomst verandert. Als het leerlingenaantal groeit dan kan het gebouw in twee richtingen uitgebreid worden. En als het leerlingenaantal juist krimpt, kan het gebouw gemakkelijk gesplitst worden.
Het gebouw is ontworpen volgens de stappen van de trias energetica. Het wordt onder meer gasloos, voldoet aan de BENG-normen en er kan optimaal geventileerd worden. Bovendien zijn de toegepaste materialen zoveel mogelijk circulair. Dit alles past binnen onze visie: een schoolgebouw dat gezond en veilig is, waarbij het welbevinden van de leerlingen en docenten centraal staat.