Excursie Olstergaard

17
Sep
2024

Regelmatig organiseert het Bouwnetwerk excursies naar spraakmakende projecten in het land. Op 12 september bezochten de bouwvrouwen van het netwerk ons project Olstergaard aan de voet van de IJssel. Onze Manon Witbraad 🌿 en Barbara Dirks waren er ook bij. Manon: “Het is altijd leuk om plannen van papier in realiteit te zien veranderen. Zeker bij Olstergaard waar onze groene droom werkelijkheid wordt.”

De nieuwe woonwijk wordt omringd door natuur en ligt dichtbij de voorzieningen van Olst. Op de voormalige akker van circa 3,5 hectare maakten wij samen met toekomstige bewoners een bijzonder stedenbouwkundig plan met plek voor mens en natuur. Onze oud-collega Mike Wissing is een beetje de ‘vader’ van het plan, dus uiteraard gaf hij de rondleiding aan de bouwvrouwen.

De belangrijkste kernwaarden bij de ontwikkeling zijn: een flexibel stedenbouwkundig plan, spelregels die de kwaliteit bewaken en intensieve co-creatie. De wijk wordt buitengewoon duurzaam, circulair en natuurinclusief ontwikkeld, dus een huis dat is gebouwd met stro en hout is er heel normaal. In totaal komen er 78 woningen die in opdracht van de bewoners zelf worden gebouwd. Daarnaast bouwde SallandWonen dertien duurzame sociale huurwoningen voor 1- en 2 persoonshuishoudens.

Mede mogelijk gemaakt door Blossom Architecture, Esther de Bruijn, Gemeente Olst-Wijhe, Aafke Kuiper, Strobox, Roelof Vossebeld, Adviesbureau Haver Droeze, Ecogroen

Lees meer over ons project Olstergaard

Download het bestand
stedenbouw olstergaard duurzaam natuurinclusief