Het lijkt geen voor de hand liggende keuze, een school in hout. Die afkeer is onterecht. Hout is een hele duurzame keuze, wanneer je aan de voorkant de juiste keuzes maakt. Hoewel wij de tender voor de Arentschool niet wonnen, is er wel iets positiefs uitgekomen; een effectieve methode om in hout te ontwerpen, engineeren en bouwen. Voor een normale prijs kan een systematisch, modulair gebouw worden gemaakt met een restwaarde van 20% na 30 jaar van de nieuwbouwwaarde. Wat je aan de voorkant investeert, verdien je aan de achterkant terug.
<quote_01>"Kinderen verdienen een houten school"<quote_01><quote_author_01>- Gideon de Jong, partner en architect bij SVP<quote_author_01>
De Arentschool mocht geen standaard modulaire, systematische school worden, maar echt een kindcentrum onder architectuur. Dat zie je ook terug in het ontwerp. Er wordt verleid om te bewegen en om zo actief mogelijk te leren. Zowel binnen als buiten de school. Het zachte karakter van het hout aan de gevel wordt aan de binnenzijde nog sterker ervaren. De volledige houten constructie zorgt voor sfeer en intimiteit.
Er is binnen de Arentschool ruimte voor flexibiliteit, eigenheid en veiligheid. Zo kunnen de aula, het speellokaal en het leerplein van de kleuters en peuters met elkaar verbonden worden. Maar mocht er in de toekomst een reorganisatie binnen het gebouw moeten plaatsvinden is dat ook mogelijk door de heldere structuur van kolommen en balken. Ieder leerplein ligt in het midden van de leerclusters, tussen alle lokalen in. Ieder cluster ligt aan het uiteinde van de hoofd circulatieruimte met een eigen ‘voordeur’ en in een eigen domein.
Bij dit project werkten we samen met SMT bouw & Vastgoed, DWA, Solid Timber/van Nunen, Indusa en Adviesbureau Haver Droeze.