Twee bestaande onderwijsgebouwen renoveren en verbinden door een nieuw te bouwen atrium. Dat was de ontwerpopgave voor de aanbesteding van het ‘nieuwe kloppende hart’ van Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Als team met SMT Bouw & Vastgoed, moBius consult, Raadgevend Ingenieursburo van Nunen en Indusa Installaties maakten we een ontwerp voor deze vernieuwbouw. Hoewel dit ontwerp helaas niet als winnaar uit de bus kwam, willen we ons ontwerp toch delen. We zijn namelijk trots op het eindresultaat en de gezamenlijke teamprestatie.
<quote_01>“Het nieuwe Atrium inspireert mensen tot verbinding” <quote_01><quote_author_01>– Gideon de Jong, partner architect & SVP<quote_author_01>
Het atrium wordt ‘KAHN’ genoemd, dat staat voor: Kloppend Academisch Hart van Nyenrode. Bij aankomst op het terrein zie je hoe KAHN inspeelt op het landschappelijke en historische karakter van de campus. De nieuwe, slimme constructie tussen de bestaande gebouwen herbergt diverse functies en creëert een lichte en open ontmoetingsplek voor de gebruikers van de campus.
Bij binnenkomst is goed zichtbaar dat je elkaar op verschillende plekken kunt ontmoeten. Naast verschillende zitjes vind je er onder andere de ontvangstbalie en een espressobar. Een creatieve trap met verschillende zitplekken leidt naar de expositieruimte met een deel van de kunstcollectie. Onder de trap is een collegezaal met daarachter de verbinding tussen het dr. Albert Heijn en het De Rooij gebouw. Het restaurant en het MBA cluster liggen aan de achterzijde van het atrium en hebben een prachtig uitzicht richting de centrale as in het park. Ook de daktuin is een bijzondere ontmoetingsplek.
Duurzaamheid wordt vaak geassocieerd met een laag energiegebruik en een lage milieubelasting. Maar een gebouw kan op meer manieren bijdragen aan een betere samenleving. Een veilige en gezonde omgeving zorgt namelijk voor evenwichtige mensen die zich optimaal kunnen ontwikkelen en op hun beurt weer een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving.
Voor een veilige en gezonde werkomgeving zijn vier aspecten in het bijzonder van belang. Allereerst een goede luchtkwaliteit zonder hinder van bijvoorbeeld tocht en geluid. Daarnaast is een prettige temperatuur, zowel in de zomer- als winter, van belang. Tot slot geen geluidsoverlast en het realiseren van privacy.
We noemen graag een aantal voorbeelden van hoe we een duurzaam en flexibel gebouw kunnen realiseren. Uiteraard staan biobased en hergebruikte of herbruikbare materialen centraal. Daarnaast is hergebruik van vrijgekomen materialen van te slopen gebouwdelen een optie. Ook demontabele bevestiging van materialen en het beperken van het gebruik van PUR en kit leveren een bijdrage. Door verdiepingshoge spanten kun je materiaal besparen zonder kwaliteitsverlies. En tot slot is het gebruik van hout (waar mogelijk) een goede keuze als circulair materiaal.
De input van de gebruiker wat betreft de gewenste voorzieningen en het daadwerkelijk gebruik van het gebouw, is essentieel voor een succesvol project. Alleen door samenwerking tijdens het ontwerpproces, kan een optimale combinatie van maatregelen worden geselecteerd en een passend integraal bouwkundig en installatietechnisch concept worden uitgewerkt.
Dankzij de video kun je een virtuele wandeling door ons ontwerp maken. Loop je een rondje mee?