In opdracht van BPD en Hurks en in samenwerking met de gemeente Eindhoven heeft SVP een stedenbouwkundig plan ontwikkeld voor de laatste fase van Blixembosch-Noord. Het thema ‘Wonen op Het Plateau’ staat centraal en heeft geleid tot een unieke, samenhangende woonbuurt met witte huizen. Het stedenbouwkundig concept is op integrale wijze uitgewerkt waarbij het architectonische beeld en de inrichting van de openbare ruimte mede bepalend zijn voor de bijzondere sfeer. Bijzonder aan het plan zijn de on-Nederlandse hoogteverschillen die goed zichtbaar en beleefbaar zijn onder andere bij de steile entree van de buurt en door middel van de ‘specials’ die zijn opgenomen in De Wal.
Tijdens het verfijnen van het stedenbouwkundig plan heeft SVP in een vroeg stadium de architectonische beeldkwaliteit uitgewerkt. De architectuur van de woningen benadrukt de hoogteverschillen door het verspringen van daken en toevoegen van spatstroken. Door de witte uitstraling met donker daklandschap ontstaat eenheid en samenhang. De openbare ruimte heeft in de hele buurt een rustige uitstraling met een donkere klinkerverharding en een natuurlijke beplanting. Het ontwerp is klimaatbestendig door een slimme afwatering en veel infiltratiemogelijkheden. Verschil in beplanting versterkt de eigen identiteit van de belangrijkste ruimtelijke dragers; de Wal, de Laagte en de Lus.
In het beeldkwaliteitsplan zijn hoge ambities en heldere uitgangspunten omschreven. Het Plateau zal voornamelijk bestaan uit witte huizen met natuurlijke accenten, zoals hout en metselwerk, en een donker en gevarieerd daklandschap. Alle woningen krijgen een antracietkleurige dakpan waar de zonnepanelen mooi integreren. Naast de basis van witte gevels, zijn er vier type accentwoningen ontworpen. Alle accentwoningen lijken willekeurig door de wijk verspreid, maar zijn zorgvuldig gepositioneerd zodat waar je ook bent, je altijd wel zicht hebt op één van deze woningen.
1. In het beeldkwaliteitsplan staat Blixembosch Buiten omschreven als ‘Het Plateau’: een woonbuurt met witte eigentijdse woningen, stijl en uitdagend. Een witte basis is hier dus vanzelfsprekend. Circa 80% van de woningen, zal een witte gevelsteen met grijze plinten en raamkader krijgen. De donkere grijze kozijnen kleuren mooi bij de witte steen en voegen zich juist bij de donkere kleur die glas van nature aanneemt.
2. Het meest voorkomende accent doet zijn naam ‘subtiel grijs’ eer aan, gezien de kleur en de subtiliteit waarmee dit accent aansluit op de witte basis. De grijze steen van deze woning is gelijk aan de grijze plint en kaders van de basiswoning en sluit daarmee goed op elkaar aan. In de plint gaan de witte basis en dit accent naadloos in elkaar over en worden de hoogteverschillen in het plan juist versterkt.
3. Enkele woningen zullen in blank hout uitgevoerd worden. Hierdoor ontstaat een warme uitstraling in de wijk naast de verschillende wit- en grijstinten. Deze woningen hebben door de detaillering een moderne, bijna Scandinavische, uitstraling. Het type ‘natuurlijk hout’ bestaat uit een lichtgrijs gestuukte plint met een vergrijsd houten bovenwoning.
<quote_01>"Door integraal naar het plan te kijken, en dus in een vroeg stadium de architectonische beeldkwaliteit vast te leggen, ontstaat er een compleet en waardevoller plan"<quote_01><quote_author_01>- Imke van Leuken, architect bij SVP<quote_author_01>
4. Op een aantal plekken in het plan wordt er juist contrast gezocht met de witte basis. Deze woning is het stoere broertje van de natuurlijk houten woningen en heeft dezelfde detaillering en plinthoogte. Hier wordt het donkere daklandschap doorgezet in de gevel en versterkt hiermee het gevarieerde daklandschap, zoals omschreven in het beeldkwaliteitsplan. Het contrasterend zwart wordt uitgevoerd in gematerialiseerd verbrand hout.
5. Het vijfde gevelprincipe zorgt ervoor dat de verschillende materialen met elkaar samenkomen. De woning heeft een grijze metselstenenplint, een gestuukt witte basis en warme houten kaders. In dit type komen alle materialen samen en ontstaat er verbinding in het plan. De woning is overwegend wit en draagt bovendien bij aan de witte uitstraling van de wijk.
Het stedenbouwkundig plan is zo opgezet dat de nieuwe buurt gefaseerd ontwikkeld kan worden. De smalle woonstraatjes verdelen het gebied in kleinere woonvelden die ruimte bieden aan een wisselend woonprogramma. De parkeeroplossingen zijn flexibel. Zo kan het plan zich aanpassen in de tijd aan de actuele woningbehoefte.