Kerckebosch is een prachtig in de natuur gelegen wijk in Zeist die de afgelopen jaren een flinke facelift kreeg. De galerijflats uit de jaren zestig zijn stap voor stap verdwenen en maakten plaats gemaakt voor zes groene buurten met zo'n 1.000 woningen in verschillende prijsklassen en types. Door de jaren heen viel de wijk verschillende keren in de prijzen, onder andere als ‘beste openbare ruimte van Nederland’ en meest ‘natuurinclusieve gebiedsontwikkeling’. Velen zien de wijk dan ook als hét voorbeeld van een Nederlandse duurzame woonwijk.
SVP werkte samen met RRog stedenbouw & landschap aan het stedenbouwkundig plan van de buurt Bosgaarde. Daarnaast zijn wij verantwoordelijk voor de architectuur van de 30 grondgebonden woningen en het appartementengebouw met 27 sociale huurwoningen in deze wijk. We werkten verder samen met: Molenbeek Makelaars, NIBAG, Peutz, Pieters Bouwtechniek en We Drive Solar
Het laat zich raden dat de lat voor Bosgaarde hoog ligt vanwege gewenste kwaliteiten op het gebied van architectuur én duurzaamheid. Bovendien zijn in deze buurt alleen starterswoningen en sociale huur appartementen gepland. Gelukkig houden we bij SVP wel van een uitdaging en denken we graag mee over financiële haalbaarheid in relatie tot de kwaliteit van de leefomgeving. Hier laten we zien dat een ‘dure’ oplossing als ondergronds parkeren ook goed toepasbaar is in een wijk die met name bedoeld is voor mensen met een kleinere beurs.
De bewoners van Bosgaarde wonen straks echt in het bos. Het glooiende natuurlijke terrein wordt versterkt. Er is geen doorgaand verkeer en de auto is zo goed als onzichtbaar doordat het parkeren onder de gebouwen in het talud is opgenomen. De starterswoningen worden rug aan rug gebouwd en hebben geen tuin maar een terras waarvandaan je zo het prachtige bos instapt. Een aantal van de principes die SVP hanteert bij landschappelijk wonen, het durven toepassen van bijzondere woningtypes en het ontwerpen vanuit de kwaliteit van de woningplattegrond, zijn ook hier toegepast.
De alzijdige blokken hebben een asymmetrische kap zodat de twee voorzijdes ieder een eigen gezicht hebben. De insnoering op de hoeken komen de zichtlijnen te goede en versterkt de sculpturale vorm.
Een lichte houtsoort bij de veranda’s accentueert de begane grond en zorgt voor een vriendelijke uitstraling. Dezelfde houtsoort is gebruikt als kader voor de openingen op de verdieping. Op de terrassen zorgen houten plantenbakken met inheemse planten voor privacy.
Het is absoluut een compliment voor de gemeente Zeist dat de kwaliteitseisen voor sociale woningbouw in Kerckebosch even hoog zijn als voor de overige middeldure en dure woningen. We hebben het appartementengebouw in lijn ontworpen met de starterswoningen. Ook dit gebouw heeft een alzijdige uitstraling en is opgenomen in het glooiende landschap, waardoor het parkeren onder het gebouw opgelost kon worden.
Alle bouwblokken hebben een stoere sculpturale uitstraling met verfijnde details. Een donkerbruine baksteen met houtkleurige accenten zorgt ervoor dat de gebouwen als het ware opgaan in het landschappelijke clair-obscur van naaldbomen en zandgrond.
Daar waar het kan, gebruiken we duurzame materialen; materialen die tijdens het productieproces minder belastend zijn voor het milieu, een lange levensduur hebben of gerecycled zijn. Hierbij kun je denken aan FSC® en PEFC™ gecertificeerd hout, maar ook aan een goed betonnen casco met betongranulaat dat jarenlang een goede drager voor de appartementen is. Bakstenen en keramische producten zorgen voor een duurzame fraaie uitstraling.
De grondgebonden woningen gaan niet alleen op in de natuur, maar zijn ook ontzettend groen in gebruik. De energieneutrale en gasloze woningen hebben een goede thermische schil en kierdichting en een warmtepomp zorgt voor verwarming en koeling.
De beeldbepalende schuine kappen worden gemaakt van PV-panelen op frames. Dat zorgt voor een kosteneffectieve integratie van materialen en levert een grote opbrengst van zonne-energie van zo’n 78.000 kWh gratis zonnestroom per jaar. Genoeg voor 100% van de energiebehoefte per huishouden!