Award Label
Award Label
overzicht projecten

Raad van State

Ingenieuze nieuwbouw en renovatie

Als je bent gehuisvest in verschillende, historische, deels monumentale panden in het centrum van Den Haag, dan komt er een moment dat een grondige renovatie nodig is. De gebouwen van de Raad van State stammen uit onder andere 1716 en de 19e eeuw. Rond 2010 werden ze volledig gerenoveerd en gedeeltelijk uitgebreid. SVP’ers Gideon de Jong en Marcel Steeghs waren als bouwkundig architect onderdeel van het ontwerpteam van Merkx+Girod architecten.

Bij het ontwerpproces stonden verschillende vragen centraal. Allereerst was er de vraag: hoe doe je recht aan de historie en zorg je gelijktijdig voor aanpassing naar de hedendaagse eisen? Daarnaast is ook goed nagedacht over de functionaliteit zoals de scheiding tussen het gedeelte dat toegankelijk is voor publiek en de afgescheiden ruimten zoals kantoren.

Complexe, technische uitdaging

Tijdens de verbouwing werden de drie rijksmonumenten met elkaar verbonden. De integratie van oudbouw met nieuwbouw zorgde voor verschillende complexe, technische uitdagingen. Eén van de oplossingen was het samenvoegen en ‘door midden zagen’ van de monumentale 19de-eeuwse panden aan de Parkstraat. De gevel en de oorspronkelijke kamers aan de straatzijde zijn behouden. De rommelige en onoverzichtelijke achterkant maakte plaats voor een nieuw gebouw met eigentijdse, lichte kantoren.

Door de ingrepen zijn niet alleen flexibel in te delen nieuwe ruimten ontstaan, maar ook de monumentale panden zijn breder inzetbaar.

De monumentale voorkant bleef en werd verbonden met de nieuwe achterkant.

Verbindingsroute verbindt oud met nieuw

De 180 meter lange route van de voorkant aan de Kneuterdijk tot aan de achterkant aan de Oranjestraat verbindt de oude en nieuwe kantooronderdelen met elkaar. Een glazen overkapping zorgt voor veel daglicht.

Een grote lichtstraat zorgt voor verbinding en veel daglicht.

Duurzame renovatie

Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande gebouwen. Zo zijn van het relatief jonge Sleeswijk complex het betonnen skelet en de parkeergarage hergebruikt. Andere duurzaamheidsmaatregelen hebben betrekking op het besparen van energie en een gezond binnenklimaat. In de monumentale delen zijn de meeste installaties bijna onzichtbaar toegepast. Zo is moderne techniek gecombineerd met historische uitstraling en een toekomstbestendige functionaliteit.

No items found.
Meer weten over dit project
stel je vraag
No items found.
architectuur nieuwbouw renovatie transformatie nieuwbouw raad van state rijksvastgoedbedrijf den haag utiliteitsbouw
Architectuur
Alle projecten
Binnenstedelijk
Renovatie en Transformatie