Geschiedenis kun je gebruiken om plekken nieuwe betekenis te geven. De identiteit kan sterker worden gemaakt waarmee de plaatselijke economie kan worden verbeterd. In Semarang, Indonesië hebben we dat gedaan voor de Oude Stad, samen met lokale stakeholders.
Kota Lama, de Oude Stad, was tot halverwege de 20ste eeuw één van de belangrijkste handelscentra van Indonesië. Maar is daarna in verval geraakt. De provincie Centraal Java en het stadsbestuur van Semarang willen Kota Lama nieuw leven in blazen. Ook willen ze het op de UNESCO werelderfgoedlijst plaatsen.
De Nederlandse Ambassade in Jakarta heeft gevraagd om vanuit een integrale werkwijze samen met lokale partijen visie te ontwikkelen. Op de toekomst van het historische hart van de stad Semarang, de hoofdstad van Centraal Java.
De voorbereiding in Nederland bestond uit het inventariseren en analyseren van het erfgoed en de geschiedenis. Maar ook het in kaart brengen van de complexe huidige ruimtelijk- economische opgaven voor het gebied.
Ter plaatse zijn met lokale partijen de bepalende kwaliteiten blootgelegd. Niet eerder spraken zoveel verschillende betrokkenen met elkaar. Kleine en grote ondernemers ‘vonden’ elkaar, bewoners raakten in gesprek met de gemeente. Dit heeft thematische ‘verhaallijnen’ opgeleverd en een set aanbevelingen voor de aanpak die is gepresenteerd aan de gouverneur en het stadsbestuur. In de tweede serie workshops zijn met de zelfde partijen projecten gedefinieerd en is voor concrete initiatieven met hun samen een business canvas gemaakt. De gemeente Semarang heeft budget ter beschikking gesteld aan de BPK2L -The Old Town Board – om deze projecten uit te voeren.
Eind 2016 is het einddocument, de brochure Kissing Sleeping Beauty to Life opgeleverd. Dowload de brochure.
Zoals Semarang in het verleden de poort was tot de Javazee en Kota Lama de schakel naar het achterland, kan de stad in de toekomst met haven, station en vliegveld niet alleen de hub voor toeristen naar de Borrobudur en Yogyakarta zijn, maar ook zelf een verblijfsbestemming worden. Kota Lama is de best behouden koloniale handelsstad uit Indië met prachtig voormalige bankgebouwen, warenhuizen en hotels uit het begin van de vorige eeuw.
De rivier Kali Semarang krijgt nieuwe betekenis als ketting die de oude wijken als verschillende parels verbindt. De ‘levensader’ moet worden vergroend en kan het cosmopolitische gezicht worden van de historische stad met Arabische, Chinese en Europese gekleurde wijken.