Gemeente Utrecht schreef in de zomer van 2022 een aanbesteding uit voor een basisschool met kinderdagverblijf (kindcentrum) en een sporthal in de nieuwe woonwijk Cartesius vlakbij Station Zuilen. Hoewel SVP de opdracht uiteindelijk niet kreeg, zijn we wel trots op het ontwerp dat we maakten met een integraal ontwerpteam met Pieters Bouwtechniek, moBius consult, Feniks Installatie‑ adviseurs, Bremen Bouwadviseurs en Inside Outside.
De Cartesiusdriehoek wordt een levendige, groene stadswijk. Het stedenbouwkundige masterplan van Mecanoo architecten is gebaseerd op de wetenschappelijke theorie van de ‘blue zones’; vijf gebieden in de wereld waar veel inwoners opvallend lang en gezond leven door hun gewoontes. Voor deze Utrechtse wijk is dit vertaald naar vier thema’s: beweging, gezonde voeding, gemeenschapszin en zingeving & ontspanning. Wij hebben deze thema’s ook als uitgangspunt genomen ons toekomstbestendige en duurzame ontwerp voor de sporthal en het kindcentrum.
Het ontwerp is gericht op bewegen, spelen, leren en ontmoeten voor, achter, in en op het gebouw. De verschillende functies zijn slim samengevoegd in een zeer compact, duurzaam gebouw waar je je prettig voelt. De voorzijde van het multifunctionele gebouw met de hoofdentree is duidelijk herkenbaar in de wijk. Het grote raam in de sporthal biedt zicht op sportende mensen. Hierdoor ademt het gebouw ‘bewegen’ uit. Uiteraard wordt de sporthal gebruikt door zowel de school als wijkbewoners.
Op de herkenbare gevel van de sporthal zijn de PV-panelen een creatieve eyecatcher met een educatieve waarde. Ook de zonnepanelen in de pergola op de daktuin wekken energie op. De taluds worden gebruikt voor warmte- en koude-opslag. Via het klimaatadaptief ingerichte, terrasvormige groene dak kun je naar de verschillende functies wandelen. De daktuin zorgt voor biodiversiteit en biedt ruimte aan een kas die kan worden gebruikt bij het onderwijs. Het groene dak heeft ook een isolerende functie en kan water opvangen.
Het gebouw kan volledig demontabel en circulair worden gebouwd met grotendeels biobased materialen met een lage CO2 footprint. De materialen zijn bovendien vochtregulerend en isolerend. Daarnaast maken we gebruik van hergebruikte materialen zoals een donorskelet en materialen van het te slopen gebouw op de locatie.
Om op een energiezuinige manier een prettig klimaat in het gebouw te realiseren bedachten we verschillende oplossingen. Vides en dakopeningen zorgen door het schoorsteeneffect voor een goede natuurlijke ventilatie. De overstekken aan de zuidzijde weren de zon en door de klaslokalen aan de noordzijde te situeren blijft de energievraag laag. De leerpleinen zijn een geluidsbuffer voor de klaslokalen.