Van 1975 tot en met 2020 was horecagroothandel Hocras aan de Franse Kampweg een begrip in Bussum en omgeving. Na de verhuizing van het familiebedrijf kwam het tussen twee natuurgebieden gelegen terrein beschikbaar. In opdracht van gemeente Gooise Meren en VOF FransVast maakte SVP samen met Adviesbureau Haver Droeze het stedenbouwkundig plan, een inrichtingsplan en het beeldkwaliteitplan voor dit gebied, genaamd Walden 'life in the woods'.
De prachtig gelegen locatie aan de rand van Bussum ligt dichtbij de meeste voorzieningen en op een steenworp afstand van de natuur. Het gebied is goed bereikbaar met de auto en fiets, en ook een bushalte en station Bussum Zuid liggen dichtbij. De uitdaging waar de ontwerpers voor stonden was de omgevingskwaliteiten te betrekken bij het ontwerp van de nieuwe buurt en de aanwezige natuurwaarden te versterken. Maar ook om tegelijkertijd hele verschillende functies, wonen, onderwijs en werken, op een logische manier bij elkaar te brengen.
De plannen zijn opgesteld in samenspraak met stakeholders als natuurorganisaties Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten en bewoners uit de omgeving. Zij leverden belangrijke input op de thema's: verkeer, de inpassing van de school, stedenbouw en landschap. Ook is er overleg met Montessorilyceum Gooise Meren en de stichting Volant over een nieuwe middelbare school in het gebied.
Het stedenbouwkundig plan bevat verschillende hoogtepunten, waaronder het behoud van de historische bomenlaan als groene entree, een ecologische verbindingszone en een natuurinclusief park. Er zijn slingerende wegen met weinig verharding. De ontwikkeling omvat een inclusieve buurt met diverse woningtypes en veel collectief groen. Er is een middelbare school bij de entree en een veilige fietsverbinding. Parkeren gebeurt bij de entrees en fietsen worden onder het gebouw gestald. Het gebied heeft een duidelijke zonering van functies en benadrukt groenbehoud, natuurinclusiviteit, inclusiviteit en duurzaamheid.
De mix van functies wonen, werken en onderwijs en verschillende soorten gebouwen past straks goed bij elkaar door de samenhang in vormgeving en uitstraling. Een natuurlijk palet van materialen en terugkerende thema's als terrassen en afwisseling van horizontale en verticale elementen in de gevel creëren rust en samenhang.
Op de locatie kunnen straks zowel starters, gezinnen als senioren een woning vinden. Er worden in totaal 158 woningen ontwikkeld in verschillende prijsklassen en met verschillende afmetingen. De verschillende woningen zijn zo ontworpen dat ze op een vanzelfsprekende manier in het landschap liggen.
Westelijk, grenzend aan de ecologische zone komen twee-onder-een kapwoningen. Aan de noordzijde worden appartementengebouwen geplaatst met een perfecte zonligging, met aftrappende volumes aan de centrale groene ruimte. In de centrale groene ruimte komen geschakelde woningen met een terras. Het meest oostelijke rijtje in deze reeks van parkwoningen worden drive-in-woningen die de overgang vormen naar het gebied waar ook gewerkt wordt. Tot slot komen er sociale huurwoningen en woningen boven bedrijfsunits in het gebied.
In de dicht verstedelijkte Randstad is het verbinden van natuurgebieden een belangrijke opgave. En hoewel de bouw van woningen en een school in het plangebied extra druk geeft op de naastgelegen natuurgebieden, zijn er ook kansen om het natuurnetwerk te versterken. En die hebben we ten volle benut!
De verharding van het terrein verdwijnt grotendeels en het hele gebied wordt ingericht als parklandschap waarin woningen, onderwijs en bedrijvigheid te gast zijn. Een centrale groene ruimte vormt het natuurlijke hart van het plan en geeft lucht en ruimte aan iedereen.
Andere voorbeelden waar we aan denken zijn het schakelen van boomkronen over de Franse Kampweg zodat vogels, insecten en mogelijk ook eekhoorns hun route over de weg kunnen vinden. De ontwikkeling van de ecologische zone langs het Luye Gat en de heropening van een bestaande ecoduiker zorgt daarnaast voor een interessante nieuwe schakel voor kleine zoogdieren, amfibieën en insecten.
Het gebied heeft een rijke historie met verschillende functies: renbaan, landgoed, commune, militair terrein en bedrijventerrein. Twee van deze historische functies zijn extra bijzonder, allereerst renbaan Cruysbergen die tussen 1893en 1912 in gebruik was. Op het terrein van de renbaan is een aantal jaren geleden een luxe woonbuurt ontwikkeld in een natuurlijk landschap.
Ook de socialistische kolonie Walden die arts en schrijver Frederik van Eeden in 1898 oprichtte, spreekt tot de verbeelding. Vandaag de dag resteert alleen nog zijn schrijvershut en delen van de monumentale bomenlanen die naar het in 1970 afgebrande landhuis liepen. We houden deze historie subtiel zichtbaar in onze ontwerpen en de komende periode werkt een erfgoedspecialist verder aan ideeën om de bijzondere historie van het gebied zichtbaar en beleefbaar te maken.